“Vi ønsker å få til fantastiske ting
på Den gamle Veterinærhøgskolen sammen med innbyggere, fagfolk og myndigheter”
Den gamle Veterinærhøgskolen er allerede åpnet – og bygg og byrom fylles nå med liv. Frem mot 2040 skal området utvikles med offentlig tjenestetilbud, nye boliger, arbeidsplasser og tilbud som vil gjøre dette til et hjerte i nabolaget. Til glede for alle som skal bo og jobbe her, bruke området i det daglige – og for alle som kommer på besøk.
Midlertidig bruk - Et område i støpeskjeen. Vi ønsker at bygningene og området skal brukes. Noen bygg vil gjøres klare for permanent bruk, mens andre bygg og uteområdet åpnes for midlertidig viksomhet og aktiviteter.
Enkelte bygg vil innimellom være i en byggefase, men området kan tas i bruk av nærmiljøet både til planlagte og spontane aktiviteter.
Et nytt område i utvikling - Når reguleringsplanen er godkjent starter jobben med å skape et nytt område, og større deler av eiendommen vil bli byggeplass. Det er et mål å dele byggeprosessen i faser som gjør det mulig å bruke deler av området underveis. Den fredede bygningsmassen vil få nye bruksområder og ferdige prosjekter vil kunne åpnes.
Et helt nytt område - “I takt med befolkningsveksten og næringsutviklingen i Oslo, har sentrumskjernen utvidet seg og krøpet nordover.” ”Bygningene er ferdige, men Adamstuen fortsetter å utvikle seg. Nå er det først og fremst nabolaget som påvirker og bestemmer over det som skal skje - sammen med lokalt nærings- og kulturliv.”
- Byantropologene, Frempek Adamstuen 2050
Kommuneplanen for Oslo, som bestemmer hvordan byen skal utvikles fram mot 2040, har en visjon om en «grønnere, varmere og mer skapende» byutvikling. Dette er også Oslobyggs og Linstows ambisjon for utviklingen av Den gamle Veterinærhøgskolen.
Et grønnere, varmere
og mer skapende sted
«Felles ambisjoner»
Oslobygg og Linstow har laget et felles ambisjonsdokument med 12 konkrete delmål/strategier som en rettesnor for en helhetlig utvikling av Den gamle Veterinærhøgskolen. Hensikten er å løfte fram konkrete ideer og eksempler på hvordan området kan bli en grønnere, varmere og mer skapende del av hovedstaden vår. Disse ideene og planene vil kunne spisses eller justeres underveis – etter hvert som ny kunnskap kommer på bordet.
Les hele ambisjonsdokumentet her >
Før plan- og byggeprosessen starter, ønsker Oslobygg og Linstow å bruke litt ekstra tid for å bli kjent med området, utforske hva bærekraftig stedsutvikling kan bety her – og avstemme ulike scenarier med Oslo kommune, naboer og andre interessenter.
I hele 2024 utforsker vi mulighetsrommet for helhetlig utvikling på ulike måter. I 2025 vil vi starte utarbeidelsen av planinitiativ og planprosess. Vi skal hente inn kunnskap både fra parallelloppdrag og utredninger, medvirkning og dialog, erfaringer med midlertidig bruk av området - og ikke minst ved å lytte til byens behov. På denne måten vil vi bygge smartere – slik at færre bygninger rives og nye kvadratmetere løser flere behov. I tillegg sikrer vi at vi gir plass til mer by-natur og byliv.
Utforsker mulighets-rommet før vi bygger
Medvirkning sommer/høst 2024
Hvordan skal Den gamle Veterinærhøgskolen utvikles til et levende og bærekraftig nabolag? I 2024 gjennomførte grunneierne Oslobygg KF og Linstow en omfattende medvirkningsprosess med lokalsamfunnet. Konklusjonen er klar: Folk vil ha flere grønne områder, sosiale møteplasser og en utvikling som respekterer stedets historie.
Den gamle Veterinærhøgskolen står foran en omfattende transformasjon. Gjennom sommer og tidlig høst 2024 gjennomførte grunneierne, i samarbeid med Comte Bureau, en omfattende medvirkningsprosess for å utforske mulighetene for områdets fremtid. Engasjementet har vært stort, og prosessen har avdekket tydelige ønsker for utviklingen.
ÅPENT for innspill
Dette er en ny og innovativ tilnærming til byutvikling – der vi på ulike måter har brakt sammen eksperter og lokalsamfunnet, med et sterkt fokus på åpenhet og deltakelse i utformingen av fremtiden for Den gamle Veterinærhøgskolen.
Det startet med at tre arkitektteam utviklet forslag til hvordan området kan bli et grønnere, varmere og mer skapende byområde. Det var disse forslagene som ble presentert på ÅPENT-utstillingen i juni og august, hvor publikum kunne gi sine innspill. Med rundt 300 besøkende i løpet av to måneder var utstillingen en god plattform for å samle verdifulle tilbakemeldinger. Deretter ble det arrangert workshops med over 100 deltakere, for å få innspill fra naboer, studenter og eldre.
Sterke meninger om områdets fremtid
Tilbakemeldingene fra utstilling og workshops viser et sterkt ønske om å bevare og videreutvikle områdets identitet. De viktigste innspillene fra deltakerne har vært:
🌱 Grønne områder: Besøkende og deltakere ønsker at eksisterende trær og grøntområder bevares, samtidig som nye rom for rekreasjon, biologisk mangfold og urbant landbruk vurderes.
🤝 Møteplasser for alle generasjoner: Seniorer, ungdom og studenter etterlyser inkluderende, ikke-kommersielle møteplasser som kan brukes til både sosialt samvær og aktiviteter.
🏡 Bærekraftige boliger: Det er et sterkt ønske om at nye boliger både er tilgjengelige og miljøvennlige, med fleksible løsninger som kan passe ulike livsfaser.
🚶 Trygge og levende byrom: Gode forbindelser for gående og syklister, samt trygg og inkluderende utforming av offentlige rom, har vært viktig for mange.
🏛️Bevaring av historien: Deltakerne ønsker at Veterinærhøgskolens unike historie skal integreres i utviklingen og ikke forsvinne i en for ensidig modernisering.
Oslobygg og Linstow legger opp til fortsatt dialog med både fagmiljøer, myndigheter og lokalsamfunnet. Målet er å skape et pulserende område som kombinerer boliger, næring og offentlige tjenester – til glede for både eksisterende beboere og fremtidige generasjoner.
Last ned medvirkningsrapporten her.
Arkitektenes forslag
Tre arkitektmiljøer har jobbet med å synliggjøre mulighetene for å utvikle Den gamle Veterinærhøgskolen til en grønnere, varmere og mer skapende
del av byen.
Ingen av disse tre forslagene vil bli realisert i sin helhet, men vil fungere som innspill og konseptideer som gir grunnlag for dialog med Oslos innbyggere og ulike utbyggere.